- Rapid TV

14 februarie 2016

ANALIZA ECHIPEI DUPĂ TURNEUL INDIAN

foto: thefootballmind.com

Rapid a încheiat turneul din India, destul de neplăcut, cu ultimul loc într-o grupă cu două echipe de tineret și una din Ucraina. Din păcate, de când nu mai jucăm în cupele europene, aceste turnee sau meciuri amicale internaționale pot aduce pe buzele străinilor numele Rapid. Multă lume a lăudat echipa noastră, pentru felul în care a jucat la turnul Nagjee, așa că trebuie să privim partea plină a paharului și să vedem exact ceea ce a fost acest turneu, o serie de meciuri amicale. Cum nu am avut ocazia de a vedea prea multe din acest turneu, informațiile primite în mass-media fiind cu lingurița, nu putem decât să sperăm că Dan Alexa a reușit să se edifice în privința celui mai bun unsprezece. 

Din ceea ce am văzut noi, sistemul de joc va fi neschimbat, 4-2-3-1, sistem care ne-a adus pe primul loc în clasamentul seriei și cel mai folosit în lume, la ora actuală.

În poartă sunt cele mai puține dubii, Andrei Drăghia fiind titular de drept, cu Botaș și Iulică Manea, pe care îl așteptăm cât mai repede refăcut, pe banca de rezervă, făcând rotație.

Pe partea stângă a defensive Niky Vasile pare pentru prima dată fără rival, astfel că actualul căpitan al echipei are ocazia de a-și demonstra valoarea și de a crește, ținând cont că are doar 20 de ani. Rezervă îi va fi Nicușor Fota, venit de la Chiajna, jucător pe care îl așteptăm să fie o concurență serioasă pentru Nicolae Vasile. În caz de urgență, Cristi Raiciu poate fi o soluție pe acest post.

Și în flancul drept, lucrurile par destul de clare, cehul Ondra Kușnir fiind favorit cert la postul de titular, experiența sa recomandându-l. Andrei Pleșa este dublura cehului pe acest post, însă și Nicolae Vasile poate juca la nevoie ca fundaș dreapta, cum a făcut-o și în meciul cu Atletico Paranaense. 

Axul central al apărării va fi iberic, Miquel Robuste și Fran Cruz fiind cuplul de fundași centrali titulari, în timp ce Adi Avrămia și Răzvan Petre, vor fi probabil rezerve, însă nu este exclus ca fostul fundaș al lui Poli Iași să se bată serios cu spaniolii pentru locul de titular. 

La închidere, odată cu venirea lui Raul Costin, crește concurența. Astfel, Răzvan Trandu, Raul Costin, Cristi Raiciu și Luque se vor lupta pentru cele două locuri de la mijlocul terenului, cu avantajul că ultimii doi pot juca și în atac, iar prezența lui Raiciu este aproape sigură, Rapid având nevoie obligatoriu pe teren de doi tineri născuți în 1996 sau mai târziu.

În atac, mai mult ca niciodată, este bătaie mare. George Tudoran pare locul asigurat, fiind unul dintre cei doi tineri, în timp ce Iulian Popa, golgeterul echipei, cu 10 goluri, pare un alt punct fix în angrenajul lui Dan Alexa. Astfel, rămân disputate posturile de atacant dreapta și cel de vârf. Pe dreapta a fost folosit Mădălin Martin, cel care a fost lăudat de Harry Kewell, însă a luat un cartonaș roșu în meciul cu Watford. În această zonă se pot face mai multe combinații, astfel că inspirația de moment a antrenorului nostru va fi decisivă.
De asemenea, Vlad Morar a jucat foarte bine în ultimul meci amical, fiind o soluție foarte bună pentru postul de atacant în partea dreaptă. Să nu-l uităm pe Ganea Jr., cel care are avantajul tinereții și îl poate înlocui pe Tudoran. 

Pentru postul de atacant central, sau vârf, se vor duela pentru titularizare Patrick NKoyi și Cătălin Țîră, olandezul jucând mai mult în turneul din India. Alex Potecea a fost surpriza lui Dan Alexa din meciul cu Brașov, însă atacantul venit de la Metaloglobus nu a fost folosit prea mult în ultimele amicale.

Sunt de urmărit și tinerii Cristi Timiș, Valentin Răsdan, Robert Căruță, Răzvan Petre și Andrei Pleșa, jucători ce nu prea au jucat în turneul indian, dar care rămân oricând pregătiți să intre în teren. 

Se încearcă perfectarea a alte două meciuri amicale, în cele 7 zile rămase din cantonamentul indian, selecționata divizionară argentiniană și o echipă indiană fiind cele două posibilități, meciuri în care Dan Alexa le va da o șansă și celor care au jucat mai puțin.

Astfel, echipa tip a Rapidului va fi: 
Drăghia - Kușnir, Robuste, Cruz (Avrămia), N. Vasile - Trandu (R. Costin), Raiciu - Martin (Morar), I. Popa (Luque), Tudoran - NKoyi (Țîră). 

În concluzie, concurența este destul de mare pe toate posturile, singurele zone puțin neacoperite fiind cele de fundași laterali, unde lipsa de experiență a rezervelor ar putea fi o mică problemă. Pe de altă parte, ar fi un moment foarte bun pentru a le da încredere unor tineri jucători. Mijlocul și atacul sunt bine echilibrate, astfel încât Dan Alexa va avea de unde alege, iar cu acest lot suntem îndreptățiți să sperăm la o promovare fără mari probleme.