- Rapid TV

8 februarie 2016

INTERVIU: RADU BIRLICĂ

Radu Birlică a vorbit despre situația actuală de la Rapid, abordând mai multe subiecte, printre care sponsorii, turneul din India, fan-shopul sau autocarul clubului.
La Rapid a venit sponsor La Mircea Măcelaru’, care a fost subiect de glume…
Lumea nu înţelege un lucru. Nu doar banii efectiv înseamnă sponsorizare. Şi bunurile, care scutesc clubul de anumite cheltuieli, intră tot la capitolul încasări. Nouă această măcelărie ne va furniza, de două ori pe lună, absolut tot ce avem nevoie în materie de carne. La ProRapid, după întoarcerea din cantonament, vor fi două mese pe zi. La acestea au acces jucătorii, staff-ul tehnic, cel administrativ, dar şi ceilalţi angajaţi de la club. Aşadar, două mese pe zi la aproximativ 45 de oameni! Asta înseamnă undeva 1000 – 1500 de lei pe zi cheltuiţi! Produsele de la Mircea Măcelaru’ acoperă o bună parte din aceste costuri care, dacă facem o medie, şi raportăm la 21 de zile pe lună, se ridică la aproape 5000 de euro lunar. Este o sumă pe care clubul o economiseşte.
Pe lângă această carmangerie, băuturile sunt asigurate de Tuborg – Carlsberg, corect?
Da, tot ce înseamnă băutură pentru ProRapid, meciuri sau protocol va fi asigurat de aceştia. Nu oferă bani, dar şi aportul lor este foarte important în această perioadă. Este bine să ne asociem cu parteneri puternici.
Un parteneriat foarte interesant pare a fi cel cu Fit4You. Ce presupune acesta?
Am bătut palma cu o firmă extrem de importantă în domeniu. Serviciile de recuperare şi de antrenament pe care ni le oferă această firmă sunt unice în România. Nu mai există alt club care să beneficieze de aşa ceva. Nu pot divulga termenii înţelegerii, însă jucătorii vor avea şedinţe gratuite lunar. O şedinţă de vacufit, aparat pe care Cristiano Ronaldo şi Nani şi l-au cumpărat ca să îl aibă acasă, costă în jur de 200 de euro. E drept, un antrenament de 10 – 20 de minute cu acest aparat face cât 10 antrenamente normale. Iar băieţii noştri vor beneficia de aşa ceva. Ca să nu mai spunem că în cazul unei entorse, acest tip de aparat vindecă leziunea în două zile.
Unde va apărea numele acestui sponsor?
Pe mâneca de la tricou. Şi, ca să închei, trebuie ştiut şi faptul că vom primi şi 11 echipamente de electostimulare, personalizate pentru Rapid. Va fi un real succes acest parteneriat, va ajuta foarte mult fotbaliştii. Le va creşte rezistenţa, refacerea muşchilor după efort va fi mult mai eficientă, iar ligamentele vor fi întărite.
Pe lângă cei trei mai sus amintiţi a venit şi Acibadem, clinica din Turcia. Ce facilităţi oferă?
Cu Acibadem avem doar un acord verbal. Contractul se va semna la vară dacă echipa promovează. Ei nu colaborează decât cu formaţii de primă ligă, dar oferă şi servicii pe măsură. La ora actuală este cea mai bună clinică medicală din Europa şi, pe lângă servicii, o dată semnat contractul, în contul Rapidului vor intra şi bani. Plus că jucătorii vor avea acces gratuit la serviciile medicale.
Apropo de bani. Cât de greu este să se găsească sponsori care oferă bani?
Peste noapte e greu să aducem. Personal sunt în discuţii cu mai mulţi oameni de afaceri care vor să investească, dar aşteptăm să batem palma. Sunt persoane chiar şi din Israel. Oricum, aşteptăm cu braţele deschise orice om cu bani, care poate ajuta Rapid. Aşteptăm investitori! Mai ales pe rapidişti! Eu nu sunt Mesia, nu sunt Dumnezeu, vreau doar să fac tot ce se poate să aduc bani în club. De doi ani singurii sponsori au fost soţii Moraru, aşa că trebuie să schimbăm acest aspect.
Să revenim puţin la echipă. Turneul din India cine l-a organizat?
Clubul Rapid! Nu o persoană sau alta. Brandul nostru a fost cel care a influenţat prezenţa echipei la acest turneu, deşi eu şi cu domnul Moraru am fi vrut un cantonament în Antalya, fiindcă l-am fi considerat mai potrivit. A fost însă vorba despre o experienţă unicat cea cu India, motiv pentru care ne-am dat acordul să se joace acolo într-un final.
De ce nu ai însoţit echipa având în vedere cele spuse mai sus?
Eu nu plec departe de probleme, pentru că astea trebuie rezolvate primele. Poate voi ajunge acolo la final, câteva zile, dacă Rapid se va califica. Să mă duc pentru o finală, semifinală poate. Dar primordial este ce se întâmplă în ţară. Trebuie să rezolvăm ce arde!
De ce nu pot fi transmise meciurile echipei din India, având în vedere că o televiziune a însoţit echipa?
Cei de la Digi au primit din partea noastră două invitaţii dintre cele 35 pe care ni le-au oferit indienii. Noi le-am făcut un favor că le-am facilitat prezenţa acolo, aşa că mă aşteptam la rândul lor să ne facă un favor transmiţând meciurile. Nu ştiu ce se întâmplă. Cert este că a fost şi acea intervenţie a lui Trandu, legată de condiţiile de acolo, pe care au făcut-o publică. Ei sunt jurnalişti, dar prin aşa ceva jigneşti un întreg popor şi nu este OK.
Au fost atât de proaste condiţiile?
S-au prezentat iniţial nişte condiţii de cazare, iar când s-a ajuns acolo era altceva… Nu vreau să mai dezvolt subiectul, având în vedere că situaţia s-a rezolvat după câteva zile, iar băieţii s-au cazat la cinci stele.
alexa birlica EXCLUSIV  / Aşteptăm investitori!
Revenind şi la Trandu, care a avut nişte reacţii mai acide… Şi-a expus nemulţumirile înainte la conducere?
Din câte ştiu eu nu. Cel puţin eu am avut cu el o discuţie abia după ce a vorbit în presă. Chiar aş vrea să le transmit tuturor ca orice problemă au să vină să vorbim, orice are rezolvare. Să nu ne mai spălăm rufele în public. Eu voi lua mereu, dar mereu apărarea clubului, indiferent de consecinţe, fiindcă Rapid este cel mai important. Mai mult, voi lua orice decizie radicală dacă ea este în favoarea clubului. Fiecare înţelege ce vrea de aici. Peste tot sunt probleme, inclusiv la noi, dar sunt mai mici decât la multe echipe de Liga 1.
A fost o discuţie în contradictoriu şi cu antrenorii de la centrul de copii şi juniori legat de cantonamentele lor. Ce s-a întâmplat?
Ce să se întâmple? Şi-au făcut cantonamentele, aşa cum şi-au stabilit ei, dar este ultima dată când acest lucru se întâmplă. Iar acum voi spune şi de ce. Eu găsisem locaţie într-o localitate din Dâmboviţa, unde aveau toate facilităţile. Aveau saună, sală de forţă, piscină acoperită, terenuri de antrenament cu nocturnă şi fără. Cazarea, masa şi transportul deja se subînţeleg că erau incluse. În plus, copii ar fi primit şi o excursie de o zi la toate obiectivele turistice din Sinaia. Plus asistenţă medicală 24 din 24 de ore! Care era cea mai importantă! Păi dacă, Doamne fereşte!, păţea vreunul ceva?! Cine îşi asuma răspunderea?! Ei au motivat că au dat avans, că în perioada când organizam noi, 25 ianuarie – 1 februarie copii sunt la şcoală… Totul se rezolva cu o scutire fără probleme! În plus, totul se făcea cu factură, iar părinţii plăteau direct, nu aveam noi treabă. Banii nu treceau pe la club. Să vă mai spun că suma totală pentru fiecare copil era aproape jumate din cât au dat altfel? Concluziile le trage fiecare…
Care este situaţia autocarului?
Încercăm să o rezolvăm, dar deocamdată nu pot da detalii. Momentan nu pot decât să îi mulţumesc lui Dan Leasă, patronul de la Voluntari, că ne ajută gratuit cu un autocar! Îi suntem foarte recunoscători. La fel cum îi suntem şi domnului Mircea Minea, care ne-a pus la dispoziţie, tot gratuit, baza de pregătire de la Chiajna.
Fan shopul e închis… Când se rezolvă această problemă?
Curând! Vom externaliza aceste servicii şi, cât mai repede, ele se vor implementa. La fel cum am făcut şi cu departamentul de marketing, pe care l-am încredinţat lui Cătălin Măndoiu, excelent specialist în domeniu, cu mare experienţă. Nimic nu se face peste noapte, aşa că trebuie să mai aşteptăm puţin.
sursa: 1923.ro