- Rapid TV

25 aprilie 2016

SITUAȚIA FINANCIARĂ A RAPIDULUIRapid îşi joacă literalmente soarta în acest moment, după ce duminică, în etapa a IV-a din play-off-ul Ligii 2, a pierdut cu 0-2 la Dacia Unirea Brăila şi a coborât pe locul 2 în Seria I. Gruparea din Giuleşti este într-o situaţie aproape disperată şi toate planurile de viitor par legate de promovarea în Liga 1 sau, mai clar spus, de banii din drepturile TV.

Clubul se apropie cu paşi repezi de finalul celui de-al treilea an de insolvenţă – mai sunt 10 luni. Dacă nu reuşeşte ca, până la termenul limită, să respecte planul de reorganizare şi să ajungă pe linia de plutire cu finanţele, Rapid intră în faliment. O sursă din interiorul clubului a descris, pentru ProSport, situaţia din acest moment: „Datorii mari de dinainte de intrarea în insolvenţă n-ar mai fi. După reorganizare şi ştergerea unora dintre creanţe s-a mai plătit câte ceva şi acum mai sunt vreo câteva zeci de mii de euro de dat. Problema mare este că, după intrarea în insolvenţă, clubul a început să facă alte datorii, lucru strict interzis de lege. În acest moment, ar fi vorba de vreo 17 milioane de lei. Banii din drepturile TV care ar veni din Liga 1 nu acoperă această sumă, dar ar permite o anumită menţinere pe linia de plutire şi ar da o speranţă creditorilor“. Patronul Valerii Moraru, venit pe cai mari în Giuleşti acum doi ani, n-a făcut investiţiile aşteptate. „A dat ceva bani, pentru ca activitatea să se desfăşoare, totuşi, în continuare, dar insuficient. Oamenii patronului nu reuşesc să asigure nici un marketing eficient. Am putea completa veniturile cu ceva contracte de sponsorizare, dar lucrurile merg greu şi prost aici“, a detaliat aceeaşi sursă pentru ProSport.
Cu doar şase etape înainte de finalul play-off-ului, Rapid a pierdut locul 1, care asigură promovarea directă în Liga 1, şi este în pericol să piardă şi locul 2, care ar menţine speranţele unui baraj de promovare victorios. În acest moment, lider este Dunărea Călăraşi, cu 31 de puncte şi golaveraj mai bun, urmată de Rapid - tot cu 31 de puncte, iar Dacia Unirea Brăila e pe locul 3, cu 28 de puncte.
În următoarele două etape e posibil să se decidă ce echipă va câştiga Seria I, după ce pe 30 aprilie se joacă Rapid - Dunărea Călăraşi, iar pe 7 mai, returul: Dunărea Călăraşi - Rapid.
Marea problemă a giuleştenilor este însă valoarea şi jocul echipei. Dacă vor termina pe locul 2, şansele de promovare sunt mici, estimează mai mulţi conducători de cluburi din Liga 1 consultaţi de ProSport. Rapid ar trebui să câştige mai întâi un baraj cu ocupanta locului 2 din cealaltă serie a Ligii 2, apoi un alt baraj cu echipa de pe locul 12 din Liga 1. În acest moment, această echipă se profilează a fi FC Botoşani sau Concordia Chiajna. „Cinstit vorbind, dacă ne uităm la nivelul meciurilor din Liga 2 şi la ce se joacă în Liga 1 acum, chiar şi în play-out, e o diferenţă mare. Numai printr-un noroc sau cine ştie ce conjunctură ar putea vreo formaţie din Liga 2 să învingă echipele din Liga 1“, a opinat un conducător de club din primul eşalon într-o discuţie cu reporterul ProSport. Această părere este împărtăşită, conform discuţiilor avute de cotidianul nostru, de majoritatea şefilor de cluburi din Liga 1.
sursa: Matei Udrea (prosport.ro)