- Rapid TV

12 mai 2016

CELE 10 CAUZE ALE SCĂDERII RAPIDULUI ÎN PLAY-OFF


Deși era marea favorită la promovare, la începutul play-off-ului, Rapid este într-o evidentă scădere de turație, jocul este tot mai slab, iar jucătorii par sleiți de putere, chiar de la începutul meciurilor.

Rapid TV a analizat cauzele acestei căderi, găsind 8 motive pentru care giuleștenii ocupă abia locul 4 în clasamentul play-off-ului.


1. ACCIDENTAREA LUI RĂZVAN TRANDU
Răzvan Trandu este unul dintre liderii echipei din acest sezon, acest lucru fiind evidențiat de cele 6 goluri marcate, dar și de numeroasele pase decisive. Accidentarea lui Trandu a defectat mecanismul gândit de Dan Alexa, centrul terenului fiind un punct nevralgic al Rapidului în ultimele meciuri. Din nefericire, mijlocașul bănățeanu nu va mai juca în acest sezon. 

2. LIPSA UNUI ÎNCHIZĂTOR DE MESERIE
Accidentarea lui Trandu nu e resimțită doar din prisma lipsei lui în sine, ci și a lipsei unui înlocuitor. Stilul de joc al Rapidului, cu doi închizători, este vizibil afectat de absența din lot a unui partener pentru Raul Costin. Luque sau Raiciu au dovedit că nu au agresivitatea necesară stopării atacurilor adverse încă din faza incipientă, astfel că fără Trandu, Rapid își așteaptă adversarul mai retrasă, permițându-i acestuia să fie mai periculos.

3. ACCIDENTAREA LUI ROBUSTE
Fundașul spaniol a fost unul dintre artizanii performanței din sezonul regulat, aceea de a avea cea una dintre cele mai bune defensive din istoria Rapidului, cel puțin ca număr de goluri primite. Accidentarea lui Robuste, cel care crease deja o legătură cu compatriotul Fran Cruz, l-a propulsat în prima echipă pe Adrian Avrămia, un jucător care nu a rupt gura târgului, fiind pe picior de plecare în iarnă, însă lipsa unei soluții pe postul de fundaș central l-a ținut în lot. 

4. LIPSA UNUI FUNDAȘ CENTRAL 
Absența lui Robuste a scos la iveală un lucru rar întâlnit în lotul unei echipe cu pretenții. Dacă în teren Avrămia l-a înlocuit pe Robuste, pe bancă Rapid nu a avut în acest play-off niciun fundaș central de meserie. Acest post este foarte sensibil în angrenajul unei echipe, orice greșeală individuală sau lipsă de sincronizare cu coechipierii a unui apărător central putând avea efect negativ pe tabelă. În iarnă s-a încercat cu Puțanu, dar s-a renunțat, a fost în discuție căpitanul juniorilor, Răzvan Petre, însă nici el nu a fost ținut în lot. Prezența pe bancă a unui fundaș central, chiar și a unui junior, ar fi crescut măcar concurența, dacă nu valoarea lotului. Mai mult, singurul jucător din lot care ar fi putut suplini absența unui apărător central, ar fi fost Ondrej Kusnir, însă acesta a fost suspendat 6 mecuri, ratând astfel aproape tot play-off-ul.

5. LIPSA UNUI PREPARATOR FIZIC
În ultimele meciuri jucătorii Rapidului par să se resimtă destul de evident din punct de vedere fizic, jocul slab venind și pe fondul unei condiții fizice precare, iar aici intră în discuție lipsa unui preparator specializat. Sursele noastre au aflat că fostul președinte al Rapidului, Ovidiu Burcă, ar fi dorit aducerea unui preparator fizic spaniol cu mare experiență, însă s-a conducerea nu a avut fondurile necesare, preferând să investească în jucători.

6. NESIGURANȚA FINANCIARĂ
Vocile tot mai numeroase care cer falimentul clubului afectează moralul jucătorilor, unii dintre ei părând mai atenți să nu-și rupă picioarele pe stadioanele execrabile din țară, decât să-și dea viața pe teren, în condițiile în care sunt neplătiți de câteva luni, iar viitorul este nesigur.

7. LIPSA DE FORMĂ A TINERILOR
Obligativitatea de a avea doi jucători sub 20 de ani în permanență în teren, îl obligă pe Dan Alexa să mențină în teren câțiva băieți care sunt ieșiți din formă. Nici George Tudoran, nici Nicușor Fota, nu trec prin cea mai bună perioadă, însă lipsa de soluții îl face pe Alexa să îi folosească. Ganea Jr este încă prea crud, iar Cristi Raiciu, care a început bine sezonul, pare ieșit din calculele primului unsprezece.

8. SUSPENDAREA LUI KUȘNIR
Chiar dacă pare un jucător destul de rudimentar pentru postul de fundaș dreapta, Ondrej Kusnir a arătat că nu degeaba a bifat 4 selecții în naționala Cehiei. Suspendarea de 6 etape primită după primul meci al play-off-ului, cu SC Bacău, a reprezentat o problemă foarte mare, postul său rămânând descoperit. Căpitanul Nicolae Vasile, fundaș stânga de meserie, a fost forțat în banda dreaptă, însă este evident că locul său nu e acolo, iar accidentarea acestuia din minutul 33 al partidei de la Călărași, a accentuat problema. Cehul va reveni abia în etapa a VIII-a, în meciul de la Constanța.

9. TURNEUL DIN INDIA
Deși Rapid a câștigat pe partea de imagine, prin turneul din India, stagiul din sudul Asiei pare să nu fi fost cel mai inspirat, paradoxal, tocmai din cauza condițiilor bune de acolo. 
La nivelul ligii secunde terenurile sunt în general foarte proaste, diferite de cele din India, astfel încât toate echipele din seria Rapidului au preferat să rămână în țară, pregătindu-se în condițiile vitrege de aici, părând mult mai obișnuite cu gazoanele impracticabile.

10. ACHIZIȚIILE NU AU CONFIRMAT
Așa cum declara și managerul sportiv, Dinu Gheorghe, lotul Rapidului este subțire, posturi ca cel de fundaș dreapta și fundaș central nefiind nici măcar dublate, considerându-se că pot fi realizate improvizații, însă din cauza accidentărilor și suspendărilor aceste improvizații nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. Din jucătorii veniți în iarnă, doar 3 au confirmat, Vlad Morar, Fran Cruz și Rafa Jorda, însă ultimul a fost mai mult accidentat, Morar a ratat și el câteva meciuri, astfel încât doar Cruz a devenit o piesă constantă. Ceilalți nou-veniți, Alex Potecea, Robert Căruță, Cătălin Țîră nu s-au dovedit utili în ofensivă, nepărând a fi soluții pentru înlocuirea lui Martin sau NKoyi, în timp ce Paul Botaș și Valentin Răsdan nu au apucat să debuteze pentru încă.

Clasament Play-off:
1. Călărași - 11 p (14-4)
2. Brăila - 10 p (12-8)
3. Bacău - 10 p (9-11)
4. Rapid - 9 p (6-9)
5. Clinceni - 8 p (11-11)
6. Farul - 3 p (7-16)