- Rapid TV

14 iunie 2016

DEZASTRU: RAPID, ÎN FALIMENT


Anunţul sentinţei date de Tribunalul Bucureşti în privinţa cazului "Rapid", în care se judecau mai multe cereri de faliment din cauza neplăţii datoriilor, a căzut ca un trăznet în această dimineaţă, dar era oarecum previzibil.
Modul în care familia Moraru a administrat clubul Rapid nu avea cum să ducă la alt deznodământ, câtă vreme a preluat societatea cu datorii de circa 150.000 de euro din planul de insolvenţă şi alte 500.000 de lei alte plăţi care trebuiau făcute, iar acum a ajuns cu ea la circa 4,5 milioane de euro!
Din momentul în care Tribunalul a declarat falimentul cu titlu executoriu, chiar dacă a dat dreptul la Apel, Rapid este o societate dizolvată, nu mai poate funcţiona ca o firmă în insolvenţă. Nu mai este administrată de administratorul judiciar, ci de lichidatorul juridic, iar acesta trebuie să trimită notificări către toţi cei care au de primit bani de la Rapid. Va întocmi un "tabel definitiv consolidat" în care vor fi trecuţi cei care au cerut falimentul, adică Viorel Moldovan, Sandu Tăbârcă, mai multe firme către care nu s-au plătit serviciile etc, plus cei care erau trecuţi pe tabelul din Planul de Insolvenţă pentru stabilirea masei credale finale.
Se vor inventaria apoi bunurile societăţii, calculatoare, perdele, scaune, pahare, scaune, etc. şi vor fi evaluate. De asemenea, în patrimoniul societăţii lui Moraru mai sunt şi Cupele României din 2006 şi 2008, pentru că doar ele se află în palmaresul acestei societăţi!!!!, culorile şi mărcile înregistrate. Se iau în calcul şi sumele existente în cont. Restul palmaresului Rapidului se află în proprietatea Asociaţiei Pro Rapid, acţionar minoritar la Rapid.
Ar mai fi vorba şi de drepturile federative pentru jucătorii aflaţi sub contract, dar Rapid nu mai are aşa ceva. Pasul următor este acela de întocmire a unui Plan de Distribuire a plăţilor, plăţi care se fac cu acordul creditorilor. Iar ordinea este întâi achitarea salariilor, a taxelor către stat şi abia în al treilea rând a chirografarilor.
Rămâne de văzut dacă LPF va fi de acord ca Rapid să poată începe campionatul, pentru că permanent va exista pericolul unei retrageri din campionat. Plus că Rapidului îi va fi extrem de dificil să formeze un lot cu jucători care să vină la o societate în faliment.
Conform anunţurilor făcute în diferite medii de către familia Moraru, firma acesteia, Azuga Waters, ar fi împrumutat Rapidul cu circa 8 milioane de euro. Când a luat societatea, planul de insolvenţă prevedea achitarea a 150.000 de euro, dar mai existau anumite datorii, gen plata unei părţi a TVA-ului din sezonul precedent, care însumau încă vreo 120.000 de euro. S-a putut ajunge la o datorie totală de circa 4,5 milioane de euro, pentru că Moraru a adus în Grant jucători pe care i-a plătit cu 10.000 - 12.000 de euro, pentru care ar fi trebuit să achite 70 la sută drept taxe şi impozite. Lună de lună, suma totală a ajuns extrem de mare. Din toată această sumă, Rapid se bazează acum pe circa 1,2 milioane de euro, pe care i-ar primi din drepturile TV. Dar toate datoriile stinse din aceşti bani ar produce taxe şi impozite.
De aceea rămâne de văzut dacă apelul pe care Rapidul lui Moraru are dreptul să-l facă în termen de 10 zile va putea avea trecere în faţa completului de judecată.
...................
Decizie-șoc în fotbalul românesc. Inevitabilul s-a produs și, la mai puțin de o lună de la promovarea în Liga 1, Rapid a intrat în faliment, informează site-ul Ministerului Justiţiei!
Cu datorii de peste 18 milioane de lei, dintre care mai bine de jumătate la fisc, alb-vișiniii nu au avut scăpare la Tribunalul București. Aflat în insolvenţă din 2012, clubul înființat în 1923 a primit verdictul care anunță intrarea în faliment.
Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel în 7 zile. Trei titluri, 13 Cupe ale României şi 4 Supercupe au în palmares giuleștenii. Ultimul trofeu a fost câștigat in 2007.
Decizia dată de Tribunalul Bucureşti:
Solutia pe scurt: HOT În temeiul art 105 rap. la art.107 alin. 1 lit.C din Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei, dispune intrarea în faliment prin procedura generală a debitorului. În temeiul art 107 alin 2 din Legea nr 85/2006 privind procedura insolvenţei ridică dreptul de administrare al debitorului şi dispune dizolvarea societăţii debitoare.
Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi trimiterea de notificări tribunalelor din alte judeţe în care debitorul are bunuri în vederea sigilării, în sarcina lichidatorului judiciar. Stabileşte termen de maxim 10 zile de la data notificării deschiderii procedurii falimentului de predare a gestiunii averii de la debitor către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate până la deschiderea procedurii.
Dispune întocmirea şi predarea către lichidatorul judiciar, în termen de maxim 10 zile de la intrarea în faliment, a unei liste cuprinzand numele şi adresele creditorilor şi toate creanţele acestora, cu indicarea celor născute după data introducerii cererii de deschidere a procedurii.
Fixează următoarele termene limită: a) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor menţionate la art 108 alin. (2) din lege, în vederea întocmirii tabelului suplimentar-28.07.2016 b) termenul de verificare a creanţelor menţionate la art 108 alin. (3) din lege, de întocmire, afişare şi comunicare a tabelului suplimentar al acestora- 26.08.2016; c) termenul de depunere la tribunal a contestaţiilor- 16.09.2016; d) termenul de întocmire a tabelului definitiv consolidat- 26.09.2016.
Numeşte lichidator judiciar pe CII Brihac Aurel , care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art 25 din lege. Pune în vedere lichidatorului judiciar prevederile art 252 din Legea nr. 31/1990, republicată şi dispune îndeplinirea formalităţilor privind menţionarea la registrul comerţului a reprezentanţilor permanenţi ai săi.
În temeiul art. 108 alin 1 şi 2 din Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei, dispune ca lichidatorul judiciar să trimită o notificare, în condiţiile art 61 alin 3 din lege, privind intrarea debitorului în procedura falimentului prin procedura generală, ridicarea dreptului de administrare şi dizolvarea acestuia, tuturor creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitor/administratorul judiciar, menţionată la art 107 alin 2 lit e), debitorului şi oficiului registrului comerţului sau, după caz, registrului societăţilor agricole în care debitorul este înmatriculat, pentru efectuarea menţiunii.
Se va dispune plata onorariului si a cheltuielilor de procedura din averea debitoarei cu respectarea ordinii de prioritate prevazuta de Legea cu nr. 85/2006 pentru plata creantelor. Fixează termen pentru continuarea procedurii la 30.09.2016 Definitivă. Cu recurs, în termen de 7 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţă publică, azi,13.06.2016
Document: Hotărâre intermediară 13.06.2016
”Nu se va declara niciun faliment, o să vedeți. Nu sunt motive să se declare falimentul. Dacă se ratează promovarea, în momentul ăla lucrurile se reașează. Probabil că anul viitor va fi foarte greu din punct de vedere financiar, fiindcă anul ăsta s-a investit cu speranța că echipa va promova și a existat o motivație. Pe cont propriu, în al doilea an, fără niciun fel de ajutor, cum ar fi drepturile de televizare din Liga 1, e greu de ținut echipa la un nivel la care să te lupți la promovare”, a spus, la 13 mai, Dinu Gheorghe la Digi Sport
sursa: digisport.ro