- Rapid TV

9 septembrie 2016

PALMARESUL RAPIDULUI VA FI SCOS LA LICITAȚIE


Problema palmaresului, liantul între micuţele grupări apărute după falimentul clubului lui Moraru şi identitatea istoricului Rapid, se îndreaptă cu paşi repezi tot către tribunal. Aurel Brihac, lichidatorul judiciar al FC Rapid SA, grupare intrată în faliment pe 13 iunie, a menţionat pentru ProSport că pretendenţii la marca Rapid, inclusiv palmaresul şi sigla, vor fi valorificate împreună cu toate celelalte bunuri ale clubului.

Lămurirea vine într-un moment în care Horia Manoliu, preşedinte la AFC Rapid (asociaţie care i-a aparţinut lui George Copos până în aprilie acest an), susţine că palmaresul şi toate celelalte însemne ale FC Rapid au trecut în proprietatea sa. Brihac spune chiar că preşedintele AFC a încercat să acrediteze această idee deşi ştie că nu e adevărat. 

„Palmaresul nu se duce la niciun AFC Rapid. Manoliu şi-a dat seama. În actul constitutiv scrie clar: numai prin lichidare voluntară a actualei societăţi, FC Rapid SA, poate trece palmaresul la AFC. Lichidarea voluntară presupune că trebuia ca proprietarii să meargă la Registrul Comerţului şi să închidă firma. Palmaresul, sigla, tot ce ţine de marcă, este la FC Rapid. Vor fi scoase la licitaţie“, a afirmat Brihac pentru ProSport.


Horia Manoliu invocă un paragraf din statutul FC Rapid, introdus în 2010 de George Copos, care prevede că, în cazul lichidării voluntare a clubului, palmaresul, sigla şi toate celelalte revin AFC Rapid. Manoliu a declarat pentru ProSport că e sigur şi că la AFC este întregul palmares, inclusiv perioada 1923-1994. El nu a putut confirma însă că deţine documente în acest sens. 
După cum puteţi vedea în facsimilul pe care vi-l prezentăm, textul conţine câteva subtilităţi. La Articolul 26, privind Lichidarea, punctul 4, se menţionează că, în cazul lichidării societăţii, va fi cesionat gratuit către AFC dreptul de a juca în competiţiile interne şi internaţionale, lucru total nefolositor în momentul de faţă, pentru că FC Rapid este exclusă şi nu mai joacă nicăieri. În propoziţia următoare apare expresia „lichidare voluntară“ şi nu se mai pomeneşte cuvântul "gratuit", ci "un drept de preferinţă". Aşadar, prin respectivele modificări, Copos a stipulat că, dacă FC Rapid este desfiinţată de proprietarul său, va face o primă propunere de vânzare a însemnelor, palmaresului, siglei etc către AFC Rapid. 
Cel mai probabil, fostul patron al grupării giuleştene s-a gândit la cu totul altceva decât situaţia falimentului când a modificat actul constitutiv. Copos a deţinut oficial, în acte, AFC Rapid (acţionar minoritar la FC Rapid) până acum cinci luni şi l-a cedat în acte către fostul său angajat, Manoliu, cu două luni înainte să se pronunţe falimentul. Magnatul a jonglat, de-a lungul timpului, cu statutul juridic şi financiar al Rapidului pentru a-i scoate din joc pe potenţialii adversari din interior. Prin capitalizarea şi decapitalizarea asociaţiei, el a reuşit, la un moment dat, să-l elimine pe Jean Valvis. O altă victimă a fost Fathi Taher, care nu şi-a mai recuperat niciodată milioanele investite în 2008.

Practicianul în insolvenţă Brihac, care are acum misiunea de a lichida falimentarul FC Rapid, atrage atenţia că societatea nu s-a lichidat din iniţiativa patronilor săi, ci e lichidată forţat, de stat, din cauza intrării în faliment, ceea ce face ca respectivul articol din statut să fie fără consecinţe juridice.
Publicaţia noastră a încercat să ia legătura cu Horia Manoliu, dar preşedintele AFC Rapid nu a putut fi contactat. În această situaţie descrisă de Aurel Brihac, AFC Rapid ar mai avea în comun cu Rapid decât coincidenţa numelui. Proprietar al mărcii Rapid, cu siglă, palmares, culori, trofee etc, va deveni cel care va câştiga la licitaţia organizată de stat. Doctorul Mihai Pârvu, preşedintele Clubului Aristocratic Rapid şi iniţiator al celeilalte formaţii înscrise în Liga 5, Mişcarea CFR, a declarat deja pentru ProSport că „în această situaţie, sigur că suntem interesaţi. Vom urmări ce se întâmplă“.
Ce argumente au cele două urmaşe ale FC Rapid: AFC şi CFR
În ultimele două luni, mai multe grupări au apărut, în încercarea de a menţine în viaţă spiritul Giuleştiului după moartea clubului deţinut de Moraru. Două au făcut pasul spre competiţie: AFC Rapid şi Mişcarea CFR. Amândouă s-au înscris în Liga 5 la Asociaţia Municipală de Fotbal Bucureşti.
AFC se revendică a fi continuatoarea UFC Rapid înfiinţată de Copos după ce acesta a desprins secţia de fotbal de Clubul Sportiv Rapid, în 1994. Horia Manoliu a afirmat pentru ProSport, în două interviuri separate, că are acte care demonstrează că deţine palmaresul FC Rapid şi că el este conducătorul adevăratului continuator al tradiţiei giuleştene.
Echipa de fotbal Mişcarea CFR a apărut la ideea preşedintei CS Rapid, Vali Ionescu-Caciureac, şi este susţinută de o parte a membrilor Clubului Aristocratic Rapid, în frunte cu doctorul Mihai Pârvu. Vali Ionescu-Caciureac a afirmat pentru ProSport că palmaresul 1923-1994 este la Clubul Sportiv şi că, printr-o asociere cu Mişcarea CFR, va trece la această formaţie. Mişcarea CFR este clubul sindicatului feroviarilor.
Nu e clar dacă marca Rapid scoasă la vânzare conţine şi palmaresul 1923-1994 sau doar istoria ultimilor 22 de ani
Discuţia privind palmaresul Rapidului e destul de încâlcită. Pe scurt, CS Rapid afirmă că, în 1994, când Copos a „privatizat“ fotbalul giuleştean, nu s-a semnat niciun document care să specifice că palmaresul 1923-1994 trece la noua entitate şi, prin urmare, istoria primilor 71 de ani rămâne la Clubul Sportiv. La gruparea falimentară a lui Valerii Moraru ar fi, deci, doar ultimii 22 de ani (1994-2016).
Pentru a clarifica situaţia şi a afla dacă palmaresul 1923-1994 e la Clubul Sportiv sau la FC Rapid, Vali Ionescu-Caciureac s-a adresat FRF şi LPF. „Cei de la Ligă ne-au răspuns imediat, a doua zi, şi ne-au spus că nu e de competenţa lor. Cei de la federaţie încă nu ne-au răspuns. Cererea am făcut-o pe 22 august. Mai au timp, termenul legal pentru răspuns este de 30 de zile“, a declarat şefa CS Rapid pentru ProSport.
Moment de referinţă duminică: Milanneto – CFR şi AFC Rapid – ASSC Rapid
Campionatul Ligii 5 a început săptămâna trecută, dar atât AFC Rapid, cât şi Mişcarea CFR şi-au amânat prima etapă din cauza problemelor organizatorice. Cele două formaţii fac parte din serii diferite.
În Seria I, Mişcarea CFR va debuta în deplasare, la Milanneto, duminică, de la ora 17:00. Meciul se va juca pe stadionul „Electroaparataj“.
În Seria II, AFC Rapid va debuta acasă, duminică, de la ora 11:00, cu o altă formaţie care are acelaşi nume: ASSC Rapid. Membrii acestei ultime echipe au declarat, pentru DigiSport, că ei ţin cu Dinamo. Meciul se va juca pe stadionul „Rapid“.
Indiferent care dintre aceste echipe va supravieţui şi va reuşi să intre în posesia moştenirii Rapidului, duminică va fi, deci, un moment important pentru susţinătorii grupării giuleştene.
sursa: prosport.ro